Houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwwijze waarbij met vlakvormige elementen zoals vloeren en wanden een skeletconstructie wordt samengesteld. De prefab elementen zijn verdiepingshoog en meestal ook woningbreed. De elementen worden in de constructiewerkplaats gefabriceerd, inclusief isolatiemateriaal en beplating naar de bouwplaats vervoerd en daar gemonteerd. Anders dan bij prefab beton zijn geen mallen nodig. Dit biedt een snellere levertijd en een grotere ontwerpvrijheid.
Houtskeletbouw heeft wereldwijd een lange traditie. In bosrijke gebieden zoals Scandinavië, Canada en de Verenigde Staten is het vaak de belangrijkste bouwmethode. Niet uitsluitend voor vrijstaande woningen, maar ook voor meerlaagse utiliteits- en  appartementenbouw. Opvallend is ook de veelvuldige toepassing van houtskeletbouw in koudere klimaten. Hout isoleert zelf relatief goed tegen de kou en door de skeletbouwwijze zijn de gevels uitstekend te vullen met warmte-isolerende materialen.

Als lichte bouwwijze was houtskeletbouw bijzonder populair in gebieden met een weinig draagkrachtige bodem. Een voorbeeld hiervan is de Zaanstreek met het groengeverfde Zaanse huis als blikvanger. Door de aanvoermogelijkheden over water was hout eenvoudig aan te voeren uit de landen rond de Oostzee. Deze traditionele bouwmethode is in de jaren zeventig van de vorige eeuw sterk gemoderniseerd en beleefde op landelijke schaal een herintroductie.

Tegenwoordig wordt in Nederland houtskeletbouw veel toegepast in gevels en daken. Houtskeletbouw binnenspouwbladen, dragende dakelementen en dakkapellen van hout zijn bekende producten. Dit toont aan dat houtskeletbouw zich zeer goed leent om te combineren met andere bouwwijzen.