Staalframebouw

Staalframebouw is een volstrekt andere bouwwijze dan het in Nederland bekendere staalskeletbouw. Bij staalframebouw wordt met vlakvormige elementen zoals vloeren en wanden een constructie samengesteld. De bouwwijze is daardoor vergelijkbaar met houtskeletbouw. In plaats van hout worden de frames opgebouwd uit koudgevormde C- en U-profielen gemaakt uit dunwandige staalplaat. Staalskeletbouw daarentegen bestaat uit warmgewalste, dikwandige HE- en IPE-profielen.
Koudgevormde, dunwandige staalprofielen zijn in de staalfabriek reeds van een conserverende zinklaag voorzien. De dunne staalplaat is met 1,5 mm circa vier keer zo dik als metal stud profielen, maar wel weer een stuk dunner dan een warmgewalst staalprofiel. Dit paart hoge sterkte aan een laag gewicht en biedt veel constructieve mogelijkheden. Op de dragende frames worden plaatmaterialen aangebracht die constructief meewerken om het element via schijfwerking stabiliteit, stijfheid en extra sterkte te verschaffen.

Tijdens de Wederopbouw werd geëxperimenteerd met innovatieve systeembouw om de woningnood te lenigen. Het Polynorm-systeem, ontworpen door Alexandre Horowitz, maakte gebruik van dunne staalplaat, geproduceerd door de Koninklijke Hoogovens. Hiermee werden in Amersfoort vier proefwoningen, en in Bunschoten en Eindhoven in totaal meer dan 200 woningen gebouwd. Toen de overheidssubsidie medio jaren vijftig verviel, bleek het systeem niet marktconform levensvatbaar.

Medio jaren negentig herintroduceerde de Koninklijke Hoogovens het doorontwikkelde bouwsysteem in Nederland onder de merknaam Star-Frame. Onder licentie van het huidige staalbedrijf Tata vindt de technologische ontwikkeling plaats bij praktijkgerichte licentiehouders. De ervaring is vastgelegd in een KOMO-certificaat dat door attesthouder Star-Frame regelmatig wordt geactualiseerd.

De vederlichte bouwwijze leent zich goed voor het toevoegen van meerdere lagen op bestaande gebouwe. In 2006 wonnen de optop-appartementen Nautilus en Ijsvis in Scheveningen de Nationale Staalprijs.